Ik las eens een verhaal dat de cabaretier Herman Finkers opgehouden zou zijn met de studie psychologie toen hij erachter kwam dat de idee van psychologische begeleiding erop gericht om de mens “normaal” te maken.

Dat lijkt me inderdaad een uiterst merkwaardige doelstelling. Wie van de groten der aarde zou in dat verband het gemiddelde, dat wil zeggen de normale mens verbeelden?

Rutte? Lady Gaga? Poetin? Wiegel? De paus? Cohen? Ons koningshuis? Jouw of mijn ouders? De negentienjarige lerares op de eerste school? De zestigjarige lerares op de eerste school? Overige vrienden en familieleden? Ik kan de rij completeren zonder enig teken van normaliteit te ontdekken. En ik hoop ook niet dat dat ooit zal geburen. Ik vind kleuren en zwart/wit nu eenmaal veel mooier dan grijs. Tenzij het om grijs zelf gaat. Grijs kent oneindig veel kleur. Als je het durft en/of wilt zien. Misschien bestaat het gemiddelde niet werkelijk. Dat zou fijn zijn. Dan zijn we niet normaal. Erger dan normaal kan niet! Toch?

Comments

One Response to “Normaal”

 1. Boomvader Ruerd on September 29th, 2011 5:51 am

  Ach ja ben je ‘normaal’ dan sta je vaak behoorlijk voor paal zeg ik dan.
  Al die ingesleten gewoonten en veel automatische standaard manieren van leven en werken.
  En de stille hoop tenminste even uit dat harnas van spijt en schuld te kunnen ontsnappen waar we ons individueel in gewrongen hebben.
  Vreemd dat we als zogenaamde volwassenen het vaak zo eng vinden om weer iets van die originele kinderlijke onschuld en puurheid aan de dag te leggen.

  By the way WJ, wasgister op de sportschool voor mijn eerste tai chi les, en tot mijn grote verbazing zag ik een poster van een organisatie die een cursus persoonlijk leiderschap geeft. De cirkel is weer eens rond dacht ik toen ik me herinnerde dat jij toendertijd iets soortgelijks deed.

  Da’s nou lol the list of love blijft onveranderd.
  nu nog de link of love leggen want dat is ook lol.

  ik wens je vandaag weer de warme groente zoals Jan Gommans mij dat geleerd heeft.

Leave a Reply