De juiste voeding en andere levensvoorwaarden, zijn de enige garantie voor gezondheid. Geestelijk en lichamelijk. Feit is dat er geen twee mensen op de wereld zijn, die het helemaal eens worden over wat dat precies betekent. De wetenschappen vinden het antwoord op deze fundamentele vraag sowieso veel te moeilijk. De mens moet het doen met volksgeloof, volkswijsheid en onderzoek op deelgebieden.

De complete mens is te moeilijk voor de wetenschap. De politiek die alleen bezig is met korte termijn scores, geeft ook op dit vlak “niet thuis”. De Gezondheidsraad van de Verenigde Naties heeft het begrip welbevinden gevonden. Welbevinden, als de basis voor gezondheid.

De mens zelf mag bepalen wat welbevinden is. Alleen voor zichzelf. Niemand anders kan en zal dat ooit doen. Wat geeft jou nu welbevinden?

Comments

Leave a Reply