Geluk

Filed Under Dagelijks slimtijden 

De psychologie van het geluk is anders dan het geluk zelf. De gedachten over geluk maken niet noodzakelijk gelukkig. Een vast pensioen al helemaal niet. Niets lijkt geluk te kunnen garanderen.

En als geluk gevonden is, dan is het zo weer verdwenen. Magisch realisme is een stroming in de kunst (geweest?). Een hooggeleerde Nobelprijswinnaar adviseerde eens het volgende: “als je een werkelijk kansrijke, nieuwe ontwikkeling wilt realiseren, zoek dan eerst of een kunstenaar er al iets over heeft gezegd of geschreven.”

De Bijbel en de Koran zijn meesterkunstwerken. De Bhagavad Gita en de Tao idem. De miljoenen zielegedichten, schilderijen, mandala ‘s en andere uitingen van dat wat realistisch mogelijk is. Alles met exact dezelfde boodschap: “Dat wat is, is er allang.” Dat de mensheid als geheel nog niet volkomen gelukkig is, is eigenlijk te grijs voor woorden. Leef elke gedachte en elke handeling met de hand op het hart. Dan gaat het hard.

Comments

Leave a Reply