Het bewust werken met mensen met kanker heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik ben er inmiddels volledig van overtuigd dat de ontwikkeling van bewustzijn zelf, niet vroeg genoeg kan beginnen. Bewustzijn kan niet worden geleerd door het eindeloos laten lezen van boeken, filosofen, technische studies, etc. De gangbare leermethoden gaan heel vaak ten koste van de ontwikkeling van het bewustzijn zelf. Bewustzijn wordt niet geleerd door zo maar te leven. Zonder te denken. Zonder studie. Zonder een fundamenteel begrip van de samenhang tussen alles. En zeker niet zonder fysieke aandacht en belichaming.

Bewustzijn is. Niet meer. Niet minder. Bewustzijn is. Deze eenvoudige uitdrukking die door de wijzen in alle tijden is verkondigd, is voor de mens de enige mogelijkheid om in het nu, toch alles te beleven en te ervaren wat er is. Voor de gemiddelde mens ligt dit gratis beschikbare bewustzijn, volledig buiten directe ervaring.

Jammer? Dat weet ik niet. Ik houd me liever bij de feiten. Een illusie kan ook mooi zijn.

Comments

Leave a Reply