Dat niets buiten de geest mijn leven beïnvloedt. Je vindt zelden objectieve waarheid in woorden. In dat eerste zinnetje wel. Je moet ‘m wel kunnen verstaan. En leven. Anders heb je er niets aan. Ik leef ‘m. Voor mijzelf is het voorlopig tussenresultaat na ongeveer dertig jaar inspanning op dat vlak, ook in contact met anderen, voor drie kwart positief. Sommige mensen kunnen of willen niet bewegen en bijdragen. Sommige mensen zien zichzelf of uiterlijke schijn als essentieel.

Wat in metafysisch denken verschuilen achter drogredenen en smoezen zou heten, wordt in biologisch of psychologisch denken soms als chronische aandoening gekwalificeerd. Alles naar eer en geweten. Meestal. Het metafysisch benaderen van kwesties, is ten minste altijd ten ook een optie. Gedachten maken, mijn specialiteit, is een autonome activiteit die je bij, met en naast alles kunt (leren) toepassen. Iets eenvoudigs, aandachtigs en vrolijks. Dat een positief effect op het humeur geeft. Mijn ambities gaan niet verder dan dat.

Ik werkte als coach in de gezondheid nogal provocerend met taal soms. Vond het toen al zo opvallend hoe vaak mensen zelfs hun eigen gedachten zo maar voor waar aannemen. Ze geloofden er vaak helemaal in. Serieus waar. Ik maak liever gedachten. Veel rustiger. Veel slimmer. Zo slim dat je zelfs jezelf slimmer kunt maken. En bewust. En dat je zelfs je lichaam, met alle organen, voor zover je die (nu) nog hebt, kunt inzien. Voor feilloze zelfdiagnose. Lijkt me handig om te kunnen. Ook voor jongeren. Om te zien er werkelijk gebeurt.

Mijn manier van gedachten maken, is nergens mee in tegenspraak. Het is autonoom. Er is niets buiten de geest dat onze levens beïnvloedt. Een gemaakte gedachte komt niet voort uit denken. Het effect van een gemaakte gedachte is in beginsel niet anders dan een gedachte gedachte. Gemaakte gedachten zijn niet gedacht. Men is onverstandig om emotioneel op feiten te reageren. Reageren zegt eigenlijk al veel over de inhoud. Reagerend denken schiet niet op. Onrustig. Vaak simultaan, of door de tijd tegenstrijdig. Tijd is geen punt bij gedachten maken.

Gedachten maken die het woord eeuwig en onvoorwaardelijke trouw en liefde bevatten, doen het misschien beter dan andere. Dat zou onderzocht kunnen worden. Ik doe het alleen nog om te communiceren. Verdere gedachten zijn er niet meer. Ik vond dat ik wel genoeg gedachte gedachten had geloofd. Ik gruwel van emo verdoezelen door feiten te miskennen en te verhapselen. Als purist. Apie einstein geeuwt. Truste ❤

Comments

Leave a Reply