Apie einstein vandaag. Een gedachte, gebaseerd op Jungs gedachtengoed. Soms zie ik hem als de eerste serieuze, westers wetenschappelijke vertolker van de authentieke religio. De waarheid zoals we die in en om elk mens kunnen weten. Door te kijken. Te voelen. En te luisteren. Zonder enige gedachte. Zonder enig oordeel. Door te openen dus. In plaats van toch altijd wel iets te verhullen met taalgebruik en non verbale poses.

Waarnemen is zien wat is. Niet(s) voor waar aannemen. Ontspannen. Aandachtig. Niet in één of andere denk en/of gevoelstrance zweven. Voeten op de grond voelen. Geaard. Verbonden. Is niet gemakkelijk in jachtige levens. In steden misschien het moeilijkst.

Daar waar belangrijke beslissingen worden genomen, vind ik dat meer aandacht moet komen voor de gronding van mensen op belangrijke, besluitvormende posities. Dat bevordert hun zelfkennis en geeft inzicht in de wérkelijke behoeften van alle mensen.

Als ik tv kijk dan komen alle stemmen overwegend uit de hoofden. Niet uit het hart. En al helemaal niet uit de buik. Mensen kunnen dan ondanks de beste bedoelingen, steeds onder de maat van hun gezamenlijke ontwikkelingsniveau blijven functioneren. Onnodige strijd. Schijnbare tegenstellingen voor objectief waar aannemen. Al die kinderachtige emotionaliteit op internet, radio en tv. Geef het volk brood en spelen en dan zijn ze wel tevreden? Nee dus. Spanningen in en tussen mensen. Spanningen in wijken, dorpen, steden, landen.

Niet ontwikkelde authenticiteit, veroorzaakt verdeelde mensen. Mensen met dubbele waarnemingen. Tussen dat wat ze zeggen, denken, doen en vrijwel nooit uitspreken. Dat wat werkelijk zichtbaar is kan vaak zelfs met de ogen dicht. Innerlijke rust en vrede.

Vanuit doelbewuste ontspanning, kunnen relaties elkaar blijven versterken. Zelfkennis, kennis van de maatschappij, kennis van het hart. Het hart dat niet alleen fysiek is. Het is ook emotioneel. Als ook mentaal en spiritueel. Compleet. En toch niet het ware midden.

Hoe verbijsterend? Dat wij zelf niet het centrum van de wereld zijn? Mijn hart weet wel beter. Doe misschien eens een hartmeditatie. Kwartiertje ogen dicht, aandacht naar je hart brengen en ervaren. Is wat ik net deed en toen kwamen deze woorden. Had wel m’n ogen open. Zo kan dat dus werken👍

Comments

Leave a Reply