Kennis van de geschiedenis geeft grote problemen. Dat leert de geschiedenis zelf. Waar je aandacht aan schenkt, heeft de neiging zich te herhalen. Hetzelfde principe geldt voor het kijken naar de televisie. Een idee over de toekomst is meteen verouderd.

De uitdrukking “leer van de geschiedenis” is ook de basis voor onze moderne, medische wetenschap. Wat, bijvoorbeeld tweehonderd jaar terugkijkend, als nutteloos, barbaars en onwetenschappelijk wordt gekwalificeerd, wordt over tweehonderd jaar opnieuw vastgesteld over de medische activiteiten van nu. Gelukkig staat de medicus hier niet alleen in.

Misschien zou het doel collectieve gezondheid moeten zijn. In alle handelen, ver- en non verbaal. In alle wet- en regelgeving. Keihard. Heel gezond. Leg deze tekst maar eens op tafel wanneer je samen met anderen in gesprek gaat. Als je durft. Leer van de (eigen) toekomst. Het is geschiedenis.

Comments

Leave a Reply