Dagelijks zingen kan een bijdrage zijn aan gezondheid. Het lichaam is uiteindelijk niets anders dan kleine deeltjes, die met elkaar in beweging zijn. De deeltjes van een instrument. De toon, de hoogte, de diepte, kortom alle aspecten van de klank van de stem. De goede verstaander hoort hoe het werkelijk met de gezondheid is gesteld. Dat sommigen deze en veel andere, heel natuurlijke zaken van het leven onzin vinden, is logisch. Men is niet opgevoed om de eigen zintuigen te gebruiken. De mens zelf. Het meest volmaakte waarnemingsinstrument op aarde. En (vrijwel) niemand durft het te vertrouwen.

Het instrument kan bewust, uit eigen beweging, in trilling worden gebracht. Dat heet zingen. In alle culturen wordt de klank als instrument van heling gebruikt. Zingen is zelfs in staat om de aderen wat soepeler te houden.

Zingen. Het kan een heel vrolijke èn nuttige activiteit zijn. Niet geschoten, altijd mis. Vrolijk is het sowieso. En als je soms even moet huilen, dan is dat ook prima. Dat heet een gevoelige snaar die wordt geraakt.