Door aanhangers van de new age, wordt dikwijls gehamerd op het moment nu. Dat is een misvatting. Het nu gaat veel te snel voor de trage, bewust denkende mens. Het moment is al vervangen door een ander moment.

De idee van het zijn, het bewust zijn in het moment nu, heeft wel bepaalde voordelen. Er is geen verleden, waar men last van hoeft te hebben. Het verleden is geweest. Wanneer iemand last blijft houden van iets uit het verleden, dan heeft dat niets meer met dat verleden zelf te maken. Het gaat om een innerlijk proces, dat opgehelderd en geneutraliseerd kan worden. Dit is de basis van elke, zorgvuldig uitgevoerde techniek om het verleden te verwerken.

De werkelijke toekomst en het verleden, zijn niet de gedachten, emoties en gevoelens daarover. Dat geldt ook voor het moment dat nu wordt genoemd. De meeste mensen zijn gewend om dagelijks honderden meningen, overtuigingen en gedachten te “downloaden”. Razendsnelle gedachten? Feeling alive? Als negentig procent onzin is, of herhaling van het voorafgaande, dan lijkt het eerder verspilling van energie.