In de oude, spirituele tradities, zijn oneindig veel aanwijzingen te vinden over voeding. En zeker ook over “niet voeding”, ook wel vasten genoemd. Vast staat dat het menselijk organisme op het gebied van vasten nogal wat kan hebben. Mits je het niet al te dol maakt.

Persoonlijk benader ik het onderwerp vasten en/of voeding heel pragmatisch. De innerlijke wijsheid, weet op elk moment wat “het totale organisme” werkelijk nodig heeft. Voor hen die de energetische werkelijkheid al goed ervaren, ook hier geeft de innerlijke wijsheid alle advies die nodig is. Denken aan bepaalde voeding en de energie neemt toe? Dat is meestal een betrouwbaar signaal. Andersom ook.

Het voorgaande geldt natuurlijk ook voor de kwaliteit en de hoeveelheid voeding op een bepaald moment. Tien gram te veel is verspilling van energie. Aankoeken, plak en allerlei andere verschijnselen waar de broeders en zusters geneeskundigen het dagelijks brood mee verdienen, zijn het resultaat. Twee happen te weinig kan een wat gammel gevoel geven. Elke dag twee happen te weinig …… geeft soms heel vervelende gevolgen. De hongerlijders in de wereld laten dat zien. De “expertise” over voeding en andere zaken, is afhankelijk van het tijdsbeeld, het weer en de windrichting. Realiseer dat opvattingen over voeding, ook al lijken deze maatschappelijk relatief modern, nooit over het totale organisme gaan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw deel. Elke hap en slok. Ik wens je een vrolijke dag.