Nu jij jezelf en al het ander volkomen kan begrijpen, is het ook de tijd voor het diepe besef van volkomenheid zelf. Jij bent volkomen en dat is nooit anders geweest. Dat geldt dus ook voor alle anderen en al het andere.

Op het moment van totaal inzicht en besef, is er niets of niemand die meer, beter, slechter, groter, kleiner, zwaarder, lichter is dan jij. En andersom geldt exact hetzelfde. Misschien kan ik beter spreken van dezelfde. De ervaring die ik beschrijf is hoogst persoonlijk en ook volkomen universeel.

In de heldere ervaring met de waarneming die daarbij hoort, wordt elk model weggelachen. Een model, dat is ook elk menselijk oordeel, of zelfs de kleinste gedachte, mag tijdelijk enig nut hebben. Neem het model echter nooit werkelijk serieus. Er gaat niets boven werkelijkheid. Ja toch? Je hebt slechts één werkelijke verantwoordelijkheid. Leven overeenkomstig de werkelijkheid. Een eenvoudig en toch heel nobel taakje lijkt me. Leef vandaag met een gevoel van innerlijke trots, bescheidenheid, rust, vrijheid en welbevinden. Je hebt daarin de vrije keuze.