Het dagelijks leven is een uitdrukking met verstrekkende gevolgen. In plaats van gewoon altijd te leven, is de mensheid tegenwoordig gedwongen zich onledig te houden met iets dat het dagelijks leven wordt genoemd. De rampen die hieruit voortkomen, zijn niet te overzien. Een onschuldig lijkende uitdrukking. En vrijwel de hele mensheid gaat hierin mee. Dagelijks leven. Ik heb diep mededogen met degenen die gedwongen worden tot deze ongekende vorm van slavernij. Het dagelijks leven.

Dagelijks leven. Het woord “het” ervoor maakt het nog ernstiger. Ondraaglijk. Om degenen die ervoor kiezen dit lijden hardnekkig vol te houden toch een helpende hand te bieden, heb ik veertig jaar zonder onderbreking gemediteerd op de volgende zin: “hoe eet je een olifant”. Het gangbare antwoord “in hapjes”, dat door veel coaches en therapeuten wordt gescoord, is mij te mager. Uiteindelijk is mijn conclusie dat als ik vlees kan consumeren, ik kennelijk bereid ben om te doden. Dan wel dat ik in dat verband als een soort heler, pooier, of andere uitbater handel.

Wil daar misschien even bij stilstaan. Wanneer er weer een al dan niet gescharreld stuk vlees, vis, kip, of ander gevogelte op je bord ligt. Je hebt al gemoord, voordat je erbij stilstaat. Ik hoop dat mijn veertigjarige meditatie op dit vraagstuk, ook voor jou zeer verhelderend werkt. What goes around, comes around wordt wel gezegd. Dit is geen levenswijsheid die als grap worden gebruikt. Krijg niet al te zeer de idee dat je te vergelijken bent met een veelpleger van genocide, wanneer je in de toekomst nog stelselmatig vlees, vis en/of gevogelte consumeert. Naast een smakelijke maaltijd, wens ik je natuurlijk ook een uitzonderlijk goede nachtrust.