In bewustzijnsontwikkeling, die eigenlijk niet bestaat omdat alle bewustzijn altijd al gratis beschikbaar is, kan de mens in contact komen met, op zijn zachtst gezegd, nogal grote, indringende, verheffende en soms ook tamelijk verwoestende of neerdrukkende krachten, gedachten en emoties. Kwaliteitsbewustzijn is niets voor watjes.

De beleving van werkelijkheid, inclusief alle mogelijke en schijnbaar onmogelijke belevingen van menselijkheid, is gewoon als vrije stroom te ervaren. Voorwaarde is totale ontspanning. Totale ontspanning maakt het mogelijk om desgewenst uren, dagen, ………… te vrijen. Ik noem maar een willekeurig voorbeeld. In beginsel kan je hier ieder andere activiteit invullen. En als nu eenmaal zo is, dan is er heel weinig fantasie voor nodig om het nuttige en het aangename te combineren. Ja toch? Niet dan?

Het is dit dilemma dat mensen die zich met spiritualiteit en ontwikkeling bezig houden, nogal eens frustreert in de ontwikkeling. Oplossingen worden dan gezocht in allerlei technieken en methoden. Het aandachtsgebied een gewoon sexueel wezen te zijn, zou niet tot de heiligheid behoren? Dat geeft oorlog, valse spiritualiteit, of mogelijk het ergste: intellect. Alle intellect is zuiver zweven. Elke stelling die uit gedachten voortkomt, is eenvoudig onderuit te halen. Naarmate de mens het punt van totale ontspanning beter ervaart, worden ook het eigen en collectieve lichaam plus zielenleven, volledig toegankelijk en transparant. Lekker ontspannen.