Er zijn allerlei modellen van en over de werkelijkheid. Er bestaat het medisch model. Het model van de economie. Het natuurgeneeskundige model. Het model van de wiskunde, de natuur- en scheikunde. Het bedrijfs- en organisatiemodel. Het model van de politiek. Het model van de psychologie en dat van de religie, regulier of alternatief.

Communicatiemodellen. Tjonge, wat wordt vooral met communicatiemiddelen veelĀ geld verdiend. Zou er op scholen, in gezinnen en andere verbanden vooral zijn geleerd om niet te communiceren?

Allemaal modellen. Oneindig veel modellen. Het lijkt wel een modellenparade. Welk model is het slimste, het mooiste, welk model heeft de fraaiste vormen? Het model van het gebruik van taal zelf. Tja, ook als we taal gebruiken, bevinden we ons in een model van/over de werkelijkheid. Het is nooit helemaal exact. Nooit feitelijk honderd procent objectief. Mening en oordeel. De niet ware tegenstellingen benadrukken. Illumineren betekent verlichten. Gewoon door de illusie heen knallen. Werkelijkheid. Kinderlijk eenvoudig.