Allerlei nuttige hulp, wordt uit onbekendheid en onkunde nogal eens zwevend of zweverig genoemd. Een voorbeeld. Dr. Alberto Aguas, arts, komt in het kader van een ontwikkelingsproject bij de Guarani indianen in Zuid-Amerika. Wanneer hij vertelt wat de bedoeling is van inentingen, ligt de stam enkele uren schuddebuikend van het lachen op de grond te rollen. De stam weet sinds mensenheugnis dat ziekte een manifestatie is van iets totaal anders.

Dr. Aguas ziet zijn vermoeden dat er iets zeer ernstigs met de stam aan de hand moet zijn, bevestigd. Totale gekte. Gelukkig laat de stam zich niet afleiden. Enkele maanden later is Dr. Aguas ingewijd in de sjamanistische traditie van de stam. Hij maakt deze toegankelijk voor de westerse mens. De kennis en de wijdingen in deze eenvoudige, traditionele vorm van communicatie en heling, gaan op dit moment de hele wereld rond.

Op de vraag aan een wetenschapper waarom men de activiteiten van een beroemd paranormaal genezer niet wenste te onderzoeken, komt het volgende antwoord:”lariekoek, bovendien zouden we onder de invloed kunnen komen van die hocus pocus”. Gedachten zweven. Blijf met de voeten op de grond alsjeblieft.