De meeste menselijke actie is feitelijk niet meer dan reactie. Reactie op iets wat niet bevalt. Reactie op een bewuste of onbewuste norm, overtuiging, of gedachte. Reactie op een wens van een ander. Reactie op iets wat vroeger, soms heel erg veel vroeger, geen spontane actie is geweest.

Het doet zich voor in liefdesrelaties. Het principe is bij haatrelaties exact dezelfde. Een puur automatische reactie. Elke conditie is per definitie reactief. Daar wordt dan pro-actief tegenover gesteld. Probiotica kan net zo vernietigend zijn als antibiotica. Het is dom om in algemene zin te beweren dat iets zonder meer goed of slecht zou zijn.

Het verschijnsel van reageren gaat vrijwel de hele dag door. Ook in de meeste gesprekken van alledag. Het gebied van vrijwel alle eigen gedachten. Inclusief de zogenaamd intieme. Het nieuws en het weerbericht zijn meestal niet anders. Geen wonder dat men er vrijwel altijd net naast zit. Het werkelijke goud is van andere orde. Werkelijkheid is. Spontane actie is harmonieus en honderd procent doeltreffend. Moeiteloos. En daarom heel erg moeilijk. Gelukkig geldt dit slechts voor de mens.

Next Page →